Duurzame ontwikkeling

De RSZ vindt het belangrijk om zuinig en duurzaam om te springen met de beschikbare middelen.

Energie besparen

De verlichting van de bureaus en de gangen wordt aangestuurd door een intelligent beheersysteem. Daardoor gaan bijvoorbeeld alle lichten op een bepaald uur uit. Bovendien wordt de verlichtingssterkte van de verlichting in de kantoren aangepast aan de externe lichtinval, wat leidt tot een besparing van 25 tot 45%. Alle verlichtingstoestellen in het gebouw zijn uitgerust met elektronische ballasten in plaats van met de klassieke energieverslindende modellen. Alle spots in het gebouw zijn voorzien van spaarlampen.

Hetzelfde gesofisticeerde beheersysteem stuurt de verwarming en de koeling aan, zodat we ook daar niet meer verbruiken dan strikt noodzakelijk. We maken bovendien gebruik van warmtewisselaars om het koelwater voor te koelen, waardoor de koelmachines minder elektriciteit verbruiken.

Milieuvriendelijk vervoer

Onze centrale kantoren liggen boven het station Brussel-Zuid. Vijf minuten – veel langer kan het niet zijn vanaf het perron naar het meest afgelegen kantoor op de zesde verdieping.

Medewerkers worden aangemoedigd om hun verplaatsingen per fiets te doen en volgende faciliteiten worden daartoe voorzien: dienstfietsen, een fietsvergoeding, een bewaakte garage en douches.

We hebben ook een Villostation voor de ingang van ons gebouw. Villo is het systeem van fietsverhuur in Brussel: je neemt een fiets in station A en laat hem achter in station B. Handig! Vooral voor korte verplaatsingen in de stad zijn de gele stadsfietsen ideaal.

Nieuw in 2014

In 2014 hebben we de kranen van de RSZ vervangen door zelfsluitende kranen. We hebben het gebruik van de verwarming en de verlichting verder geoptimaliseerd en we hebben een nieuw bedrijfsvervoerplan ingevoerd.

We hebben initiatief genomen om het papierverbruik te verminderen en de afvalsortering te verbeteren.